Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Május 25. 14:01, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Zöld jelzést kaptak a vagyonosodási vizsgálatok

Zöld jelzést kaptak a vagyonosodási vizsgálatok

Az adóhatóság köteles elrendelni a vagyonvizsgálatot azoknál a magánszemélyeknél, akik kölcsönnel járultak hozzá mások gyarapodásához.

Így döntött nemrégiben a Kúria egy olyan adóperben, amelyben az ellenőrzött személy arra hivatkozott: kiadásainak egy részét kölcsönből fedezte - írja a Magyar Nemzet.

Az ügyben az adóhivatal négy esztendő adóbevallásai alapján azt vizsgálta meg, hogy az érintett magánszemély miből fedezte kiadásait. Az adatok, a számlák, a hivatalos iratok arra utaltak, hogy az adózó többet költött, mint amennyire a bevallott jövedelméből telt volna. Az ellenőrzött személy azt állította: kölcsönt vett fel, s részben ez volt vagyongyarapodásának alapja. Ítéletében a Kúria rámutatott, a hatóságnak bizonyítania kell, hogy megfelelő bizonylatok, iratok hiányában jogában állt becsléssel megállapítani a magánszemély jövedelmét. Az érintett viszont igazolhatja, hogy bevétele legális forrásból származott, hivatkozhat kölcsönre és más ügyletekre is.

Ha a dokumentumok az adózó közlését nem támasztják alá, a hivatal köteles kiterjeszteni a vizsgálatot a megnevezett üzleti partnerre, a kölcsönt nyújtó személyre: őket is részletesen el kell számoltatni vagyongyarapodásukról. Az ítélet szerint az ilyen esetekben az adóhivatalnak nincs mérlegelési lehetősége, a vagyonvizsgálatot – ha lehetséges – a hitelezőnél is el kell rendelni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk