Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2011. November 21. 14:08, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Tizenhárman meghaltak, több százan megsebesültek - VIDEÓ

Tizenhárman meghaltak, több százan megsebesültek - VIDEÓ

Tizenhárom ember halt meg az egyiptomi fővárosban, amikor katonák és rendőrök felgyújtották a tiltakozók sátrait, gumilövedékekkel lőtték a hadsereg mielőbbi távozását követelő embereket, könnygázt vetettek be ellenük.

A sebesültek száma több száz. A szombati-vasárnapi megmozdulásokban összesen 15-en vesztették életüket.

Az összetűzések arra utalnak, hogy rohamosan nő a feszültség az egyiptomi társadalomban közvetlenül a parlamenti választások előtt. Hoszni Mubarak volt elnök lemondása után, a hatalom átvételekor a hadsereg gyors átmenetet ígért a civil kormányzáshoz. A tiltakozásokat irányító, demokráciát követelő tüntetők viszont elégedetlenek a tábornokok kormányzásával, és azt gyanítják, hogy a parlament és egy új államfő megválasztását követően továbbra is ragaszkodnak majd hatalmukhoz.

Vasárnap az utcai összecsapások késő estig folytatódtak, átterjedtek olyan területekre is, amelyek korábban békések voltak. A több száz sebesültet rögtönzött utcai „kórházakban” látták el. A katonai kormányzat támogatását élvező kabinet közleményben tudatta, hogy a november 28-ra kitűzött választásokat időben megtartják, és „köszönetet” mondott a rendőrségnek azért, hogy önmérsékletet tanúsított. Ez utóbbi megnyilvánulás valószínűleg tovább növeli a tiltakozók dühét.

Az utóbbi két nap utcai összecsapásai voltak a legsúlyosabbak a február 11-i felkelés óta Egyiptomban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.