Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tarnai Richárd: a járások enyhíthetik a bürokráciát

Tarnai Richárd: a járások enyhíthetik a bürokráciát

Kormánymegbízottként közvetlen kapcsolatban áll a szakigazgatási szervekkel, parlamenti képviselőként pedig a törvényalkotási munka aktív résztvevője. Tarnai Richárd a törvénymódosításokról, a Btk.-ról, a büntethetőségről és életfogytiglaniról, az élelmiszerbiztonságról, és a járásokról is szót ejtett a Rádió Orient műsorában.

Pest megye kormánymegbízottja egyben parlamenti képviselő is, ami gyorsítja a közigazgatást, hiszen az alárendelt szervek észrevételeit képviselői indítványként azonnal a parlament elé tudja terjeszteni. Így történt a kisajátítási törvény módosításával kapcsolatban is, amit kilencvennégy százalékban szavazott meg a testület. A kisajátítási eljárásokra 2008 óta jellemző volt, hogy a kisajátítás jogalapján egyetértő felek nem tudtak megegyezni a megfelelő összegen, ami automatikusan az eljárás újraindítását jelentette. Az ügyek nagy százaléka peresült, és húzódott el, akár évekig. A módosítás szerint ezentúl a bíróság által eldöntött kisajátítási összeg ellen nincs fellebbezési lehetőség, és az eljárást nem kell többször lefuttatni egymás után-ismertette beadványának eredményét a képviselő.

Nagy sajtóvisszhangot és közérdeklődést váltott ki a Btk. módosítása. Tarnai Richárd úgy nyilatkozott, büntetőjogászként látja, hogy a skandináv modell, amely az átnevelés, meggyőzés elvein alapul, hosszú távon zsákutcának bizonyul. A szigorúbb büntetőpolitikával rendelkező országokban hatásosnak látszik az elrettentés módszere: a bűn elkövetése előtt legyen tisztában az állampolgár, milyen következményei vannak a kihágásoknak. A törvény módosítása nem elegendő a bűncselekmények arányának megváltoztatásához, azonban világos üzenetet hordoz. A halálbüntetés kérdése is felmerült a médiában, de az életfogytiglani büntetésnek éppen elég elrettentőnek kell lennie.

Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos jogszabályzáson is módosítanak az eddig tapasztalatok és észrevételek alapján. Az üzletszerűen, nagyobb mennyiségben elkövetett élelmiszer-biztonsági kihágások eddig nem minősültek szigorító ténynek, a Btk. módosításával azonban a bíróságnak is figyelembe kell majd venni, és szigorúbban eljárnia. A romlott, ártalmas termékek kiszűrése azokkal a cégekkel kezdődjön, akik ebből nagy hasznot nyernek. Emellett az objektív felelősség fogalmát is bevezették, amely az előállítót, szállítót, kereskedőt egyenként is büntethetővé teszi-hangsúlyozta a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője. Majd hozzátette: a tapasztalatok szerint a vállalkozók jogi felelősségérzete egyre magasabb, ebben az évben több ellenőrzést hajtottak végre, és kisebb arányban találtak csak szabálytalanságokat. Az önkéntes jogkövetés kezd jellemzővé válni az országban, a fiatalkorúaknak alkoholt és cigarettát árusító vállalkozások száma például huszonöt százalékkal csökkent. A bírságolások után egy kis idővel utóellenőrzéseket is tartanak, és általában jó eredménnyel. A kereskedő és vendéglátó egységek presztízse sokat csökkenhet egy-egy büntetéssel, az anyagi veszteség is számottevő lehet.

A járások január elsejétől állnak fel, jelenleg az egyeztetés kezdődött el, a legköltséghatékonyabb kialakítás megvalósítási fázisa tart. A közigazgatási átszervezés célja, hogy a környéken élő emberek minden ügyüket egy helyen tudják intézni. Harminc kilométernél nem lehet messzebb egy településtől sem a járási központ, ami a megyében jelenleg tizennyolc járást feltételez- de a megfelelő flexibilitás miatt nem törvényi szinten, hanem kormányrendeletben határozták meg a kialakításukat, így módosítani is egyszerűbb lesz a tapasztalatok, az állampolgárok igényei alapján. Már most is állandó munkakapcsolatban állnak az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel, folyamatosan konzultálnak velük, hogy az új rendszer kialakítása az első napoktól kezdve valóban bürokratikus könnyebbséget jelentsen az állampolgárok számára-mondta Tarnai Richárd kormánymegbízott a közigazgatás rádiójának műsorában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben