Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 27. 13:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Pálinkás József: új világot teremtenek a fiatal kutatók

Pálinkás József: új világot teremtenek a fiatal kutatók

Új világot teremtenek a fiatal kutatók, akik nemcsak a magyar tudomány, hanem az egész ország jövőjét is jelentik - hangsúlyozta Pálinkás József, az MTA elnöke szerdán, a Magyar Tudományos Akadémián rendezett 2012. évi Bolyai-napon.

A rendezvényen 186 fiatal kutató vehette át a Bolyai Kutatási Ösztöndíj odaítéléséről szóló oklevelet. A jelenleg havi bruttó 124 ezer 500 forintos támogatást, amely maximum három éven át folyósítható, idén 15. alkalommal ítélték oda.
Pálinkás József hangsúlyozta, a Magyar Tudományos Akadémia bevallottan azért hozta létre az ösztöndíjat, hogy a kutatók elég fiatal korban érhessenek el sikereket, ne kelljen a megélhetés érdekében más munkákat is vállalniuk, hanem a tudományra és az egyetemi oktatásra összpontosíthassák erőfeszítéseiket.
"A Bolyai-ösztöndíjrendszer sikeresnek bizonyult, sok kimagasló eredmény született a program keretében" - emelte ki az MTA elnöke.
Pálfy Péter Pál akadémikus, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj kuratóriumának elnöke elmondta, hogy 623 érvényes pályázat érkezett, és a pályázók 30 százaléka nyert el támogatást. Megfordult a 2006 és 2010 közötti trend, amikor folyamatosan csökkent a pályázók száma: míg hat éve 627-en jelentkeztek, két éve csupán 441-en, tavaly azonban már 586 érvényes pályázat érkezett. Az okok között a kuratórium elnöke egyéb pályázati források szűkülését, valamint a program erőteljesebb népszerűsítését említette.
"Jelenleg a Bolyai-ösztöndíj a 45 év alatti kutatók legstabilabb támogatási rendszere... Ez egy nyitott pályázati rendszer, hiszen az új ösztöndíjasok közül csupán 54 (29 százalék) dolgozik az akadémiai kutatóintézetekben, a többiek az egyetemekről jelentkeztek. A Bolyai-ösztöndíj az egész magyar tudományosság támogatója, hiszen az idén a nyertesek között 11 határon túli kutató is van" - hangoztatta Pálfy Péter.
A Magyar Tudományos Akadémia akkori elnöke 1996-ban kezdeményezte a Bolyai-ösztöndíj létrehozását a pályakezdő fiatalok tudományos életpályájának megtervezhetősége érdekében. A kitűzött cél az volt, hogy sikeres fiatal, PhD-fokozattal rendelkező kutatóknak olyan ösztöndíjat hirdessenek meg, amely segíti és ösztönzi a jelentősebb eredményeket már elért fiatalokat magyarországi kutatások folytatására, valamint az MTA doktora értekezés megírására és a cím megszerzésére.
A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 2001-ben döntött arról, hogy a hároméves támogatási időszakról szóló záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapó ösztöndíjasoknak emléklapot adományoz. Közülük a legjobbak az MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek. A kuratórium 157 tudós záró kutatói jelentését értékelve, 63-nak ítélte oda az emléklapot. Közülük tizenöten, a "kiválók legkiválóbbjai" vehették át a Bolyai-plakettet Pálinkás Józseftől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során