Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2017. Május 25. 07:32, csütörtök | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Ökológiai katasztrófa Szlovéniában

Ökológiai katasztrófa Szlovéniában

Kilenc nappal azután, hogy Ljubljana közelében, Vrhnikában leégett egy kémiai anyagokat feldolgozó és tároló gyár, kiderült, hogy a történtek ökológiai katasztrófát okoztak a környezetben.

Ezt bizonyították a hatóságok által szerdán nyilvánosságra hozott talaj- és vízminta vizsgálatok.

Miro Cerar szlovén kormányfő esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: meg kell találni a felelősöket és megfelelő intézkedéseket kell foganatosítani.

"Az emberek nem rendelkeznek elég információval és még mindig félnek" - mondta Cerar, majd hozzátette: Vrhnikában és környékén óriási károkat okozott a katasztrófa.

A szlovén kormány által szerdán nyilvánosságra hozott laboratóriumi eredmények kimutatták, hogy a Tojnica folyóban - amely beleömlik a fővárost, Ljubljanát átszelő Ljubljanica folyóba - kihaltak az élő organizmusok. A vízben Atrazin gyomirtó szert, higanyt és fémet találtak.
A környéken élők légzési problémákra panaszkodnak és fémes ízt éreznek a szájukban több mint egy héttel az eset után is.

A Kemis gyár több mint egy héttel ezelőtt éjszaka égett le, de szerencsére senki sem sérült meg. A tűzben azonban több száz tonna festék, lakk, elem, gyomirtó szer és más veszélyes kémiai anyag égett el.

Irena Majcen környezetvédelmi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: Szlovéniában korábban sosem fordult elő ehhez hasonló ökológiai katasztrófa. Megerősítette, hogy a gyárban nem tároltak radioaktív vagy más rákkeltő szereket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Fico elleni merénylet - Tovább javult a szlovák kormányfő állapota

Tovább javult Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapota, s gyógyulásának folyamata gyorsabb lehet a korábban feltételezettnél - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes Pozsonyban szerdán.