Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Október 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén már több tucatnyian haltak meg lakástűzben

Idén már több tucatnyian haltak meg lakástűzben

Idén már 48 ember vesztette életét lakástűzben, az elmúlt negyedévben hatan - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Mukics Dániel hozzátette: idén 422 ember életét mentették meg, és 413-an szereztek kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt.

A katasztrófavédelem összesítése szerint az év harmadik negyedévében kevesebb lakástűz volt, mint az elsőben és a másodikban. Az év első kilenc hónapjában 5176 otthonban csaptak fel lángok. Csaknem 70 ezer négyzetméternyi otthon égett le, akkora terület, mint az egyik legnagyobb budapesti pláza - jegyezte meg a szóvivő.

A legtöbb lakástűz Pest megyében és Budapesten volt, de sokszor hívták a tűzoltókat Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében is - tette hozzá.

Mukics Dániel kitért arra is, hogy idén 237 lakástűz után indítottak tűzvizsgálatot. Ennek eredményei alapján a leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás vagy a fűtési rendszer hibái vezettek tűzhöz. 689 lakástűz a kéményben keletkezett, ami azt jelzi, hogy nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra is, hogy az 5176 tűzzel érintett otthon közül mindössze hétben volt füstérzékelő. Márpedig, ahol volt ilyen, még sérülés sem történt, és a tűz is sokkal kisebb volt - írta.

Szén-monoxid miatt idén szeptember végéig 697-szer riasztották a tűzoltókat. Ezek során 161-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, 14-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.