Városlista
2023. január 31, kedd - Marcella

Hírek

2022. Február 27. 14:01, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Hamvazószerdán a békéért is imádkozzanak a katolikus hívek!

Hamvazószerdán a békéért is imádkozzanak a katolikus hívek!

Jövő szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) arra kéri a katolikus híveket, hogy eleget téve Ferenc pápa felhívásának, nagyböjt első napján a békéért is imádkozzanak.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben emlékeztettek: Ferenc pápa múlt szerdán intézett felhívást mindenkihez, hogy március 2-án, hamvazószerdán tartsanak böjti napot és imádkozzanak a békéért, kérve Szűz Mária, a "béke királynője" közbenjárását.

Nagyböjti körlevelében az MKPK kiemeli: a nagyböjt, a húsvétra készülés alkalom a bűnbánatra, az imádság, a böjt és a rászorulók segítése pedig a bűnbánat legfontosabb kifejezései.

Úgy fogalmaztak: "amikor észrevesszük környezetünkben a magányos, beteg vagy anyagi szegénységben élő embertársainkat és adománnyal, munkával, jó szóval igyekszünk segítségükre lenni, gondoljunk arra, hogy közösségek, családok, sőt egész népek is rászorulhatnak gondoskodó szeretetünkre".

Hozzátették: a magyar nép körében is sokaknak van szüksége segítő gondoskodásra. "Nemcsak leszakadó közösségeink, hanem a magyarság egésze is számos terhet hordoz."

A nemzet idősödése miatt nagy szükség van az idősek és a betegek hatékony, intézményes támogatására. Fontos továbbra is "óvni és erősíteni az Isten rendelése szerinti házasság és család értékeit", mert noha kedvező jelek mutatkoznak a házasság, a családalapítás és a gyermekvállalás terén, Magyarország lakossága még mindig fogyatkozik - írták.

Kitértek arra: a magyar nép kulturális öröksége - éppúgy, mint a többi nemzeté - a teremtett világ értékei közé tartozik és kedves Isten előtt, ezért "felelős szeretettel" kell művelni. Ez a szeretet indokolja, "hogy különös gondot fordítsunk a gyermekek és a fiatalok keresztény szellemű oktatására és nevelésére".

A püspökök testülete azt is kéri a hívektől, hogy a "jövőért érzett felelősséggel" vegyenek részt az áprilisi országgyűlési választáson és az azzal egy időben tartandó népszavazáson is.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 30. 11:43, hétfő | Belföld

Bravúros légimentést hajtottak végre a magyar mentősök - Videóval

Tegnap délután egy Somogy vármegyei tó nádasába csúszott az a 25 év körüli férfi, aki beleragadt a jéghideg iszapba. A mentősök helikopterrel mentették ki a szorult helyzetből, súlyos fagyási sérülésekkel került kórházba.

2023. Január 30. 11:41, hétfő | Belföld

Az idei január leghidegebb reggelét mérték hétfőn

Az idei január leghidegebb éjszakája volt a mostani, hétfőre virradóra a Nógrád vármegyei Zabaron mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

2023. Január 30. 11:36, hétfő | Belföld

Több mint 3 millió éves matrica jár le január 31-én

Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor, a hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, kedvezményeket is.

2023. Január 30. 11:35, hétfő | Belföld

Két ember meghalt lakástűzben Győrben

Két ember meghalt hétfő hajnalban egy kigyulladt győri lakásban - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.