Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2011. December 03. 07:16, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Felszámolnák a „feketebörtönöket”

Felszámolnák a „feketebörtönöket”

A kínai fővárosban hat hónapos akciót kezdtek a magánkézben lévő biztonsági cégek által üzemeltetett „feketebörtönök” felszámolására – írta a BBC brit műsorszolgáltató internetes oldalán pénteken.

A helyi kormányok arra használják a cégeket, hogy feltartóztassák azokat az embereket, akik a pekingi hatóságoknál keresnének orvoslatot különféle konfliktusaikra. A cégeket illegális fogva tartással, erőszakkal és föld alatti börtönök üzemeltetésével vádolják. A „feketebörtönökben” sok olyan embert tartanak fogva, akiknek mindössze annyi a bűnük, hogy a központi kormányzathoz fordultak volna panaszaikkal.

Csang Ping, a pekingi közbiztonsági hivatal igazgatóhelyettese szerint 300 ezer privát biztonsági őr dolgozik a városban, felük nem bejegyzett cégeknél. „A város biztonsági piacán teljes a káosz, egyes cégek törvényen kívül működnek” – tette hozzá. Évente több ezer kérelmező árasztja el a kínai fővárost, különösen az éves parlamenti ülésszak idején. Többeknek a helyi kormánnyal van problémájuk, amely biztonsági őröket küld rájuk, hogy feltartóztassák őket.

A Global Times című kínai napilap szerint a rendőrség augusztusban felfedezett egy „feketebörtönt”, amelyet öt tartomány pénzelt. Bár a hatóságok nem szívesen beszélnek az illegális fegyházakról, egy-egy extrém hír kapcsán szóba kerül létük. Ilyen volt az az eset, amikor összetévesztettek egy turistát egy kérelmezővel. A férfit elrabolták, megverték, és egy Honanba tartó teherautóba tuszkolták. Végül az út mentén találtak rá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.