Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A szüléstől rettegő nők hosszabban vajúdnak

A szüléstől rettegő nők hosszabban vajúdnak

A szüléstől félő, ideges nők hosszabban vajúdnak, mint azok a kismamák, akik kevésbé tartanak az eseménytől: a rettegőknek átlagosan másfél órával tovább tart, hogy megszüljék gyermeküket.

Norvég kutatók - az Oslói Egyetem tudósai - jutottak a fenti megállapításra. Az ok szerintük az lehet, hogy a szorongó nők szervezete több adrenalint termel, ami akadályozza méhizomzatuk megfelelő összehúzódásait és a magzat kinyomását. Míg egy félős nő átlagosan 8 órát vajúdik, addig egy olyan, aki nem tart különösebben a szüléstől, 6 és fél óra alatt világra hozza gyermekét. A pontos átlagkülönbség 92 perc.
A kutatók több mint 2 ezer állapotos nővel töltettek ki pszichológiai tesztet, mindannyian terhességük 32. hetében jártak és első gyermeküket várták. Az eredmény alapján 7,5 százalékukat osztályozták egyértelműen szüléstől rettegőnek - jóllehet a nők ötöde fél a szüléstől. Náluk gyakrabban volt azután szükség epidurális érzéstelenítésre és császármetszésre. Megmutatkozott az is, hogy a félősebbek kevésbé hajlamosak konzultálni a bábákkal gondjaikról, így a segítség is mindig kissé késve érkezik.
"Fontos megjegyezni, hogy a szüléstől félő nők nagy hányada gond nélkül világra hozza gyermekét" - idézte Samantha Salvesen Adamsot, a kutatás vezetőjét a The Daily Mail című brit lap.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során